Fira demokratin!

Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Utställningen “Fira demokratin!” är en vandringsutställning från Sveriges riksdag som turnerar i landet under jubileumsperioden 2018–2022. Den 5/12 2020 kommer utställningen till Vallentuna Kulturhus där den visas till och med den 31/1 2021.

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922.  

 Utställningen ”Fira demokratin!” berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.  

– Riksdagen firar demokratins historiska genombrott men vi vill också uppmärksamma demokratins möjligheter och utmaningar i dag. Det är hela Sveriges demokrati vi firar och jag och de vice talmännen besöker alla län för att markera att demokratin angår alla och att riksdagen är hela Sveriges riksdag, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

firademokratin.riksdagen.se finns studie- och fördjupningsmaterial för arbetet med demokratifrågor och demokratins utveckling i Sverige.

Studiematerialet följer kursplanen i historia och samhällskunskap för att komplettera undervisningen i skolan.

Här kan du se en film där talmannen Andreas Norlén berättar om utställningen:

Se filmen här!

Arr: Kultur Vallentuna

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit