Upptäck Runriket med ett digitalt GPS-quiz

Upptäck kultur-och naturmiljöerna i Runriket runt Vallentunasjön. Se vad du kan om vikingatiden i Täby och Vallentuna genom att göra ett digitalt GPS-quiz längs vägen! Svarar du rätt på frågorna har du dessutom chans att vinna ett pris från Täby kommun.

 

Runriket består av totalt nio platser som alla ligger runt Vallentunasjön på en sträcka om 3,5 mil. Det är också längden på den digitala tipspromenaden där du besöker Jarlabankes bro, Täby kyrka, Broby bro, Fällbro, Risbyle, Gällsta, Gullbron, Vallentuna kyrka och Arkils tingstad.

På alla de nio platserna runt sjön finns informationstavlor och audioguider om platsens historia och mer information kring runor och runstenar. Här finns även P-platser.

Läs mer om Runrikets besöksmål

Du kan ta dig runt Runriket med bil i första hand, och vissa delar med cykel eller buss. Använd reseplaneraren på sl.se för uppdaterad reseinformation.

 

Så här gör du:

För att genomföra quizet behöver du en mobil/surfplatta med mobilt internet, webbläsare och påslagen GPS-funktion.  Notera att du inte kan genomföra quizet hemifrån, du måste vara på plats och max 50 meter från varje fråga för att kunna se och svara på frågorna.

Första frågan i quizet finns vid Jarlabankes bro i Täby kyrkby. Sedan följer åtta frågor placerade runt om i Runriket

Om du lämnar din e-postadress på första frågan kan du vinna en fin termosmugg att ta med på nästa utflykt.

Information om GPS-quiz och hantering av personuppgifter. Täby kommun raderar e-postadresserna efter avslutad utlottning.

Du kan börja quizet på två olika sätt:

  1. Starta vid porten till Runriket vid Jarlabankes bro i Täby kyrkby där du börjar med att svara på första frågan. Följ instruktionerna för att se vart nästa fråga finns, lycka till!

    Starta GPS-quiz vid Jarlabankes bro

  2. Starta quizet på valfri plats i Runriket och se samtliga på karta. För att kunna lämna in dina svar och vara med i utlottning av pris behöver du svara på minst 5 stycken frågor varav 1 fråga måste besvaras på Jarlabankes bro där du uppger din e-postadress

Starta GPS-quiz på valfri plats

GPS Quiz Play

När du är klar med quizet klickar du på "Avsluta tipspromenaden" för att lämna in ditt resultat.

Svårt att komma igång?

  • Får du problem att ladda sidan? Står det "användaren nekade GPS-access, kan inte ladda position" eller liknande text, följ instruktionen på skärmen. Kontrollera följande inställningar på din mobil/surfplatta:
    - Aktiverad GPS-positionering.
    - Tillåt att webbplatsen känner av din position.

  • Står det "Den här enheten stödjer inte GPS"eller liknande testa förslagen nedan. Använd en annan webbläsare, de som funkar bra med GPS-quiz är Chrome för Android eller Safari för iOS. Surfa in på play.gpsquiz.com i webbläsarens adressfält istället för via länk eller QR-kod.
Jarlabankes bro